Pieczywo to podstawowe pożywienie człowieka. Dawniej w wielu domach można było znaleźć piec do wypiekania chleba – współcześnie zwykle kupujemy go w piekarni lub sklepie. Dzisiaj obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, który stał się doskonałą okazją do tego, by poszerzyć naszą wiedzę o różnorodnych wypiekach.
Dzieci z Oddziału Przedszkolnego dowiedziały się, skąd bierze się chleb, a także, co jest potrzebne, aby go upiec. Poznały różne rodzaje pieczywa, które na co dzień możemy spotkać w piekarniach.
Dzięki pomocy rodziców poznały smak chleba tostowego, bananowego, dyniowego, razowego czy z dodatkiem rodzynek. Spróbowały też rogali, chałki i różnego rodzaju bułeczek. Pieczywo mogły posmarować swojskim masłem. Nie zabrakło też białego sera z mleka owczego, dżemu truskawkowego oraz miodu. Niektórym dzieciom najbardziej smakowało jednak pieczywo bez żadnych dodatków i nic w tym dziwnego – każdego dnia powinniśmy docenić smak tego prostego, a jakże pysznego pożywienia.